Fitness-guide.dk’s ekspert, Martin Schøber, kigger nærmere på tendensen "Splitboards" i denne artikel. Det er en ny og anderledes form for snowboards.
Splitboards er det nyeste indenfor snowboarding. Der er endnu ikke mange danskere, som bruger splitboards, men i udlandet vinder det større og større popularitet.
Men hvad er et splitboard og hvordan adskiller det sig fra et almindeligt snowboard?
Splitboard vs. almindelige snowboards
Som navnet antyder, så er et splitboard et snowboard, som kan splittes op. Snowboardet kan simpelthen deles på midten. Det gør snowboardere i stand til at bestige bjerge i offpisten, på lige fod med randonné skiløbere og telemarkere.
Dermed øger du dine egne muligheder for at køre god puddersne, så ofte som du vil. På samme tid vil splitboarding give dig nogle meget større naturoplevelser end du vil kunne opleve indenfor skiområdets grænser.
Hurtig introduktion til randonné skiløb
Randonné skiløb er når man som skiløber, eller nu-til-dags også snowboarder, bevæger sig ud i offpisten med sine ski under fødderne. Det kræver en speciel binding, som kan løsnes i hælen. Når man løsner hælen, fungerer skien basalt som en langrendsski.
Man bruger skind under skiene, for ikke at glide tilbage, mens man går opad en bjergside. Det er på et helt samme måde et splitboard fungerer, skiftet er dog noget mere indviklet. Det kræver nogle større ændringer, at skifte fra "ride mode" til "klatre mode".
Ikke den store forskel
Jeg er selv aktiv randonné-skiløber og har ofte gået ture med splitboardere. Både kortere (30 min.) og længere (2-3 timer) og desto længere man går, desto mindre forskel er der på at være skiløber og splitboarder. Der er simpelthen ikke nogle undskyldninger for snowboardere længere. Et splitboard giver næsten de samme betingelser som skiløbere.
Negative sider
Det er naturligvis ikke rosenrødt det hele. Sammenlignet med skiløbere, tager skiftet fra "ride mode" til "klatre mode" længere tid med et splitboard. Især på toppen kan det være problematisk, da alle de små dele kan være frosset til.
Langt hen ad vejen og især i pudder, fungerer et splitboard lige så godt som et almindeligt snowboard, men på en hård og iset piste om morgenen, kan splitboardet godt føles lidt usikkert.
Positive sider
Med et splitboard vil du uden tvivl få dine bedste offpiste oplevelser nogensinde. Du vil uden stress fra liftkøer og andre skiturister køre urørt puddersne, så ofte du vil. Oplevelsen af at tage med sine kammerater langt væk fra skiområdet, igennem smukke bjerge og køre god puddersne, er fantastisk. Følelsen af at stå på toppen af et bjerg, efter du selv har gået/klatret op er helt fantastisk.
Det nødvendige udstyr
Hvis du vil prøve kræfter med splitboarding, skal du naturligvis have et splitboard m. skind. Lige så essentielt er et par teleskopstave, som under nedfarten kan forkortes og sættes på rygsækken og lavineudstyr og en viden om at bruge lavineudstyret. Skiftetøj, solcreme, solbriller, mad og vand er også essentielt, idet du ofte vil være fysisk aktiv over flere timer.
Fremtiden for snowboarding
Set fra mit personlige synspunkt, er splitboarding fremtiden indenfor snowboarding. Skiløbere over hele verden er allerede meget optaget af randonné-skiløb, og jeg tror, at snowboardere vil følge efter i løbet af de kommende år.
Det er nemt at se hvorfor!
- Bedre sne og dermed bedre skiløb/snowboarding
- Fremragende motion
- Stor naturoplevelse
- Miljøvenligt
Vil du vide mere om splitboards og splitboarding kan du læse endnu mere om emnet på www.splitboard.com.
Er du snowboarder SKAL du prøve et splitboard. Når du først har prøvet at stå på en bjergtop og køre urørt pulversne hele vejen ned, er der ingen vej tilbage. Så vil du også være overbevist om gevinsten ved et splitboard.