Offpiste-guide: Lavineudstyr

Offpiste-guide: Lavineudstyr

0

offpiste skiløb st. AntonEr du typen, der elsker, at blive udfordret ved at køre offpiste? I så fald bør du læse denne guide af vores ski-ekspert Martin Schøber omkring lavineudstyr.

At køre i dyb puddersne er det bedste skiløb i verden, det er dog ikke uden risiko. Det har den tragiske ulykke med den hollandske prins Johan Friso gjort den danske befolkning opmærksom på.

Hvis du ønsker at stå på ski i offpisten er der noget sikkerhedsudstyr, som er absolut nødvendigt, hvis uheldet skulle være ude.

Det essentielle lavineudstyr

Lavinebipper, sonde og skovl er udstyr, som enhver offpiste skiløber skal eje og tage med i rygsækken. Man bliver også nødt til at kunne bruge lavineudstyret i en nødsituation.

Lavinebipper:

En lavinebipper er det vigtigste lavineudstyr. Den lille sender/søger sørger for at du kan blive fundet, og finde dine kammerater i tilfælde af en lavine. Når lavinebipperen er tændt udsender den et signal, som andre lavinebippere kan finde.

Sonde:

Når man kommer tæt nok på lavineofferet, er lavinebipperen ikke længere præcis nok. Dermed skal man bruge sin 2m lange sonde til at lokalisere lavineofferet.

Skovl:

Din skovl er enten af aluminium eller hård plast. Man bruger skovlen til at frigøre et eventuelt lavineoffer. Det er som ofte en lille og handy skovl, som nemt kan samles og transporteres rundt i rygsækken.

Ekstra sikkerhedsudstyr

Det ekstra sikkerhedsudstyr er ikke nødvendigvis noget, man behøver at have. Men er uheldet ude, vil det forøge ens chancer for at overleve i ganske høj grad.

ABS Rygsæk:

ABS-rygsækken har to store airbags indbygget. I tilfælde af en lavine kan man puste disse to airbags op. Dermed øger man sin volumen og bliver forhåbentligt ovenpå sneen. Med de nyeste airbags bliver hoved og nakke også beskyttet af de to airbags.

Avalung:

En Avalung har man enten i rygsækken eller rundt om overkroppen. Det er en form for snorkel, som gør, at man altid vil kunne få frisk luft i tilfælde af at man er blevet begravet under en lavine.

Førstehjælpskasse:

Denne var jeg i tvivl om burde være under det essentielle udstyr, men uanset, er det en rigtigt god idé at medbringe en førstehjælpskasse. Har man en førstehjælpskasse og lidt værktøj, kan man klare det meste af småskavanker og små problemer.

Forberedelse er vigtigt!

Det er vigtigt, at forberede sig så godt som muligt. Træning med sit skiudstyr er et must, samtidigt skal man dag-til-dag tjekke vejret og de lokale lavineforhold.

Forbereder man sig rigtigt, kan man altid finde godt og sikkert offpiste-skiløb. Oplevelsen af at køre urørt puddersne er helt sikkert det ekstra arbejde værd. Som nævnt tidligere bliver skiløb ikke bedre end det!

About Author

Martin Schøber er en dedikeret offpiste skiløber. Om vinteren bor han i de østrigske alper i jagten på den bedste sne. Herfra blogger han om alt indenfor skimiljøet og driver sin webshop. I sommermånederne studerer han Ernæring og Sundhed på Suhrs Seminarium. Han driver webshoppen Blacksnow.dk samt bloggen Freeskiing.dk.

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.