Højdetræning for løbere – er live high train low vejen frem?

Højdetræning for løbere – er live high train low vejen frem?

0

Højdetræning for løbereDu har med garanti hørt om at træne i højderne for at øge din iltoptagelse. I denne artikel vil jeg se nærmere på hvilke forskellige metoder, der er anerkendt inden for løbeverdenen den dag i dag, og hvad der faktisk holder vand. Hvordan får du mest mulig ud af højderne i din løbetræning?

Sådan er effekten ved at løbetræne i højderne

Lad os se på den fysiologiske effekt ved at være og træne i højder.

Helt basalt set skal dine muskler bruge ilt for at kunne udføre deres arbejde. Ilten transporteres gennem blodbanerne via hæmoglobin, som er et molekyle du finder i de røde blodlegmer. Hvis du har mange røde blodlegmer eller en høj koncentration af hæmoglobin, kan du således transportere mere ilt. Med mere ilt, kan dine muskler yde mere, og du kan således bevæge dig hurtigere, eller bevæge dig ved samme hastighed med mindre anstrengelser eller i længere tid. Sådan fungerer kroppen. Du kan læse mere om hæmoglobin her.

Lad os se på hvad der sker når du bevæger dig opad. Jo højere du kommer, desto tyndere bliver iltkoncentrationen i luften. Det betyder at du ved hver indånding skal anstrenge dig mere, for at få samme mængde ilt.

Hvad man tidligere har troet om iltkoncentration og højder

Hvis du ved lidt om højdetræning og løb, har du måske hørt at marathonløbere træner i bjerge for at øge deres koncentration af hæmoglobin. Du har formentlig hørt det samme om cykelryttere.

Det har tidligere været almen viden for professionelle udholdenhedsatleter at træning i højder ville øge hæmoglobinkoncentrationen. Typisk vil du træne et par uger i højderne for derefter at bevæge dig ned i 0m’s højde for at løbe dit marathonløb. Der har været mange forskningsresultater, der har vist at dette var sandt.

For at få det optimale ud af højderne fandt man tilsyneladende ud af at den bedste kombination var at bo i højderne og træne omkring havoverfladen for at få mest mulig ud af din træning.

Team Danmark har tidligere investeret mange penge i lavtrykskamre for at få samme effekt. Du kan læse lidt holdninger til emnet her på feltet.dk.

Ny forskning afkræfter højdetræning

Jeg læste forleden en efterhånden vældig anderkendt undersøgelse, som brugte en mere korrekt metode end tidligere undersøgelser. Tidligere undersøgelser har aldrig brugt placebo-grupper, hvorfor atleter har kunne påføre sig selv en psykologisk effekt ved at løbetræne i højder. Den nye undersøgelser bruger placebogrupper og afkræfter alt hvad der hedder højdetræning. Det har ingen effekt. Du kan læse hele undersøgelsen her.

Fusk produkter – det er skamløst

Jeg får det helt dårligt når jeg hører om et produkt som training mask. Produktet menes at have samme effekt som tidligere diskuteret i artiklen, men der er noget helt basalt, som er misforstået. At du får mindre luft ind har ikke samme effekt.

About Author

Jens Jakob Andersen startede tidligt ud med lange løbeture og løb som 16-årig sit første marathon. Siden har han startet en løbeforretning. I dag rådgiver han om køb af løbesko på iloebesko.dk.

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.