Har du det med at blokere dine egne mål? Føler du dig ofte magtesløs i forhold til dit eget liv? Ser du for det meste flere begrænsninger end muligheder? Og føler du ofte, at livet er uretfærdigt?
Hvis du kan svare ja til nogle af disse spørgsmål, så giver Fitness-guide.dk's Sundhedscoach Jette Hoffmann Uhre dig her syv praktiske skridt til, hvordan du kan tage mere føring i dit eget liv og gøre det nemmere for dig selv at opnå dine mål.
De fleste af os gør det engang i mellem; sætter os selv i offerrollen. Nogle gange kommer offerrollen til udtryk ved, at man skyder skylden på alle andre for sine lidelser.
Man kan være præget af tanker som “det er også synd for mig”, “det er de andres skyld”, “det er mine forældres skyld” eller “det er samfundets skyld”.
Men andre gange kan offerrollen også komme til udtryk ved, at man bruger den imod sig selv; “Jeg kan heller ikke finde ud af noget”, “Jeg er et skvat”, “Jeg er bare ikke typen, der kan sådan noget”.
Genkender du tanker som disse?
Nogle vil måske mene, at det bare er selvkritik. Men faktisk er denne form for selvkritik også en måde at sætte sig selv i en offerrolle på.
Når vi fortæller os selv, at “det er bare sådan jeg er og jeg kan ikke gøre noget for at ændre det”, så gør vi netop os selv til offer for vores egne tanker og handlinger.
Derfor gør vi det
Offerrollen er ofte forårsaget af vores eget egos forsøg på at slippe for at tage ansvar. Umiddelbart virker det jo som det letteste og mest befriende at fralægge os ansvaret. I det korte løb er det jo meget nemmere ikke at håndtere de forhindringer, som livet bringer.
Men når vi undgår at tage ansvar for vores eget liv, så giver vi netop magten fra os og overgiver os til forhindringerne.
Dette giver sjovt nok hverken frihed eller lettelse, men tværtimod sætter det os i en position af magtesløshed; en position, som virker langt mere drænende, tyngende og fastlåsende i det lange løb.
Vedtagelsen af en offerrolle begrænser samtidig vores opfindsomhed, og det efterlader os ofte med en følelse af, at vi ikke er i kontrol over vores eget liv.
Jo mere vi påtager os en offerrolle, desto mere frygt lukker vi ind i vores liv, og desto mere begrænser vi vores egne ressourcer og muligheder.
Kan du genkende dig selv i dette?
Så er det måske tid til at generobre føringen i dit liv!
Sådan kommer du ud af offerrollen
Som sagt, kan det umiddelbart virke mere besværligt, at skulle tage ansvar for sit eget liv. Det kan måske endda føles en smule skræmmende, at skulle fralægge sig offerrollen, hvis det er en rolle, man har været vant til at påtage sig i mange år.
Men bare rolig. Ofte kræver det faktisk ikke så meget mere end en lille daglig indsats for, at man kan begynde at ændre sin holdning til livet.
Med disse syv skridt, guider jeg dig til, hvordan du kan tage mere ansvar for dit liv, og dermed øge dine chancer for at opnå det du ønsker;
1. Øg din bevidsthed
Brug først og fremmest en dag eller to på at registrere, når du træder i offerrollen. Du kan måske lave en påmindelse til dig selv på telefonen, som minder dig om at være bevidst om dette i løbet af dagen.
Du kan også skrive det på din hånd eller tage et smykke på, som minder dig om det. Du kan enten have en lille notesbog med dig, eller du kan sætte dig ned foran computeren hver aften og stille dig selv disse spørgsmål:
• Hvad sker der i mig, når jeg træder i offerrollen?
• Hvad trigger min offerrolle?
• Hvad gør den ved mig?
• Hvilken frygt dækker den over?
• Hvilke handlinger medfører den?
Forsøg at se på din tendens til at træde ind i offerrollen med nysgerrige og accepterende øjne. Lad være at dømme dig selv for, at du gør det, men tilgiv dig selv og prøv at se det konstruktive i det.
Når du har skrevet svarene ned, så prøv at spørge dig selv; Er det virkelig mig? Er jeg virkelig et hjælpeløst offer? Reflektér over det svar som kommer til dig.
2. Vær villig
Når du er blevet mere bevidst om din offerrolle-tendens, så er det vigtigt, at du dedikerer en dag til at praktisere villighed.
Lad være med at bekymre dig om, om du rent faktisk KAN ændre din måde at se tingene på. Lad være at bekymre dig om om du er i stand til at forandre dig. Det vigtigste er altid, at du er villig til det!
Gentag dette mantra for dig selv;
“Jeg er villig til at forandre mig. Jeg er villig til at tage føring i mit eget liv!”
Start gerne dagen med at sætte dig ned med lukkede øjne og gentag mantraet inde i dig selv.
Du kan også skrive mantraet ind i din telefon som en påmindelse i løbet af dagen, eller du kan hænge det op et sted, hvor det er synligt for dig. Det vigtigste er, at du virkelig lader ordene synke ind.
3. Tag personligt lederskab
Et meget vigtigt skridt til at træde ud af offerrollen er, at lære at tage personligt lederskab. At tage personligt lederskab vil sige, at du tager ansvar for at udtrykke dine egne følelsesmæssige behov.
Når du føler, at tingene er uretfærdige, så forhold dig til, hvad der sker og hvad du føler. Øv dig i at anerkende og udtrykke dine følelser direkte, frem for personligt at dømme situationen og føle dig som et passivt offer for den.
Lær at handle ud fra dine følelser ved at kommunikere dem. Lad være at tro, at alle andre burde forstå, hvad dine følelsesmæssige behov er. Det får du ikke noget ud af.
Når du øver dig i at kommunikere dine egne følelser, er det vigtigt at huske på, at følelser ikke behøver at retfærdiggøres. Følelser kommer som automatiske respons på det der sker, og de kan hverken dømmes som rigtige eller forkerte.
Brug et par dage på at øve dig i at udtrykke dine følelsesmæssige behov. Vær ærlig over for dig selv og vær autentisk over for andre.
Når du oplever, at dine følelsesmæssige behov ikke bliver opfyldt, så sig det. Kommunikér det. Gør andre mennesker bevidste om, hvad det er, du vil have.
4. Tag ansvar for dine tanker
Når du har øvet dig i at udtrykke dine følelser mere direkte, så øv dig dernæst i at tage mere ansvar for dine tanker. Noget af det værste ved offerrollen er, at vi bilder os selv ind, at vi ikke er herre over vores eget liv. Det gør os passive, og det hæmmer os i at opnå det vi rent faktisk vil i livet.
Vi er ganske vist ikke herre over alt hvad der sker i vores liv, men vi er 100% herre over hvordan vi vælger at se på det. Og det er dét, der gør den store forskel.
Det kan være hårdt at tage ansvar for den måde, du opfatter tingene på. Men at øve dig på det kan hjælpe dig til at acceptere den frihed du i virkeligheden har til at skabe en ny og mere styrkende virkelighed for dig selv.
Brug en dag eller to på at praktisere dette mantra;
“Jeg er ansvarlig for hvad jeg ser.”
Forsøg igen at finde måder hvorpå du kan minde dig selv om dette mantra flere gange om dagen.
5. Undersøg dine muligheder
Når du har øvet dig i at tage mere ansvar for dine fortolkninger, så sørg for at gøre dig selv bevidst om, hvor mange muligheder, der egentlig findes. Mind dig selv om, at du har ALTID har flere valgmuligheder.
Spørgsmålet er nærmere, om du er villig til at møde de mulige konsekvenser, som nogle valg måske medfører? Uanset hvad, så har du ALTID flere valgmuligheder.
Spørg dig selv:
• “Hvordan er en ny måde, som jeg kan være på i dette område af mit liv?”
• “Hvad er noget nyt jeg kan gøre?”
Hvis du har svært ved at finde nye muligheder, så kan det evt. hjælpe at spørge dig selv;
• “Hvis jeg var sikker på, at alt endte godt, hvad ville jeg så gøre?”
Skriv mindst fem nye muligheder du kunne vælge, i forhold til den situation som trigger din offerrolle.
Lad dig evt. inspirere af andre. Forsøg at åbne dit sind op for, hvor mange muligheder der i virkeligheden findes.
6. Træf et valg
Når du har tilbagevundet troen på dine muligheder, så er det meget vigtigt, at du udnytter din åbenhed til at træffe et nyt valg.
• Hvad vil du committe dig til at gøre i forhold til din situation?
• Hvordan vil du vælge at anskue din situation på en ny måde, som kan styrke dig?
• Hvordan vil du tage mere ansvar i dette område af dit liv?
• Og hvilken ny måde vil du være på?
Træf et valg og commit dig til det. Del gerne med dine nærmeste, hvad du har bestemt dig for, og fortæl dem, hvordan de bedst muligt kan støtte dig i det.
7. Bliv ved
Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at du sørger for at blive ved at praktisere troen på, at du IKKE er et offer.
Det kan være godt at vide, at hvis du har været vant til at påtage dig offerrollen i langt tid, så kan det godt bringe en hel del frygt til overfladen, når du forsøger at ændre dit mønster.
Men hold ud. For det er nemlig oftest, når det føles allersværest, at en forandring er ved at ske.
For at du kan blive ved med at bevare troen, er det vigtigt, at du fortsætter med at praktisere din nye måde at være på.
Vi kan være nok så bevidst det ene tidspunkt, men så snart vi bliver udsat for modgang, har vores gamle ubevidste mønster det med at vende tilbage.
Så bliv ved at praktisere dine mantraer. Bliv ved at give dig selv påmindelser. Og bliv ved med at bevare troen på, at alt er muligt!
Konklusion
At sætte os selv i den passive offerrolle gør os magtesløse, dræner os for energi og hæmmer vores ressourcer til at opnå det vi ønsker i livet. Vi har det alle med at påtage os offerrollen engang imellem.
Men ved at praktisere de syv ovennævnte skridt kan du ikke blot blive mere bevidst om, hvornår du træder i offerrollen, men du kan samtidig lære at tro på, at DU er skaberen af din egen virkelighed.
Alle kan forandre sig, men forandring kommer ikke af sig selv. Det vigtigste er, at du er villig til at ændre dig og gøre det, der skal til!
Rigtig god arbejdslyst!