Guide: Enhver løber bør have minimum to par løbesko!

Guide: Enhver løber bør have minimum to par løbesko!

0

LøbeskoFitness-guide.dk's løbe-ekspert, Jens Jakob Andersen, forklarer i denne guide, hvorfor enhver seriøs løber bør have minimum to par løbesko.

Jeg har i mange år rådgivet omkring valg af løbesko. 95 % af alle løbere bruger ét par sko. Det er ærgerligt, eftersom det øger skadesrisikoen betragteligt.

Efter du har læst denne artikel, er jeg overbevist om at du køber et par løbesko ekstra næste gang.

Derfor får du skader hver gang du begynder at løbetræne

Personligt har jeg ikke altid være lige god til at holde mig skadesfri. Det er måske en tendens, du deler med mig?

Du har måske besluttet dig for at give den en ordentlig skalle med løbetræningen og efter fire uger løber du ind i knæproblemer. Du kan også læse om de syv hyppigst forekomne løbeskader her på Runnersworld.

Her er vi lynhurtige til at bebrejde den ekspedient, som bestente os. Inden du gør det, bør du lige tage et kig på disse årsager til at folk får skader (hyppigst forekomne prioriteret først):

1. Du er for passioneret
2. Du løber på forkert underlag
3. Du varierer ikke din træning
4. Du har forkerte løbesko

1. Passion er ikke altid en god ting

I mange tilfælde er det godt at være passioneret sportsmand. Desværre er der negative følger, som særligt er at mærke inden for de individuelle sportsgrene (løb, cykling, svømning). Du bliver for aggressiv. Du tror for meget på dig selv. Du løber for hurtigt.

Alt i alt munder dette ud i en overbelastning af din krop. Det er ikke noget du mærker ”lige pludseligt”, men du vil opleve at du bliver mindre frisk under dine ture og har mindre gejst. Du ender med en skade.

2. Underlaget er alfa & omega

Der kan prædikes nok så meget om løbestil, men når du kun træner på asfalt, er skadesrisikoen immervæk 10 gange større for skader sammenlignet med løb på græs.

Personligt træner jeg meget på græs, grus, trail og sand.

3. Variation af træningen er den største mangelvare i danskernes løbemønstre

Løber du 10 km 3 gange ugentligt? Velkommen i taberflokken. Har du virkelig ikke mere fantasi? Løber du også altid i samme tempo? Nu begynder det at blive pinligt. Måske endda den samme rute? Av – nu er det ikke sjovt længere.

Sørg for at variere din løbetræning. Du kan variere underlag, tempo, ruter, længde og mange andre parametre.

4. Forkerte løbesko – du er selv uden om det

Med de forkerte løbesko øges skadesrisikoen naturligvis. Første step for dig er at få kyndig vejledning i valget af løbesko. Det får du ikke ved at købe dine løbesko billigt online. Det får du i en specialforretning. Det næste par kan du købe online.

Hvorfor så flere løbesko samtidigt?

Jeg anbefaler alle, der træner mere end 30 km ugentligt at have 2 par løbesko eller flere. Der er en række gode grunde til dette:

1. Du træner dine muskler mere varieret ved at have forskellige sko på
2. Du mindsker skadesriskoen (samme senebelastning gang efter gang)
3. Prisen er den samme – du slider hver sko mindre = lige lang holdbarhed
4. Du kan optimere din løbetræning.

Særligt sidste punkt vil jeg gerne knytte en kommentar til. Jeg har altid løbet i en løbesko som Asics Gel Kayano. Det er en fantastisk løbesko, som du kan bruge til mængdetræning. Men når du kommer over de magiske 30 km ugentligt, skal du supplere.

Typisk anbefaler jeg at du får suppleret med en lettere løbesko. Der er mange bud på letvægtløbesko. Personligt er jeg stor tilhænger af DS Racer fra Asics.

Det er en sko jeg har brugt i mange år til at supplere med. Alternativt kan du tjekke Asics hjemmeside ud – de har mange forskellige supplementsko at vælge mellem.

Fordele ved brug af letvægtløbesko

Der er ingen tvivl om at letvægtsko er vejen frem for dine sekundære sko. Når det så er sagt, skal du være opmærksom på at du kun bruge de lettere sko til din kvalitetstræning. Det vil sige konkurrenceløb/motionsløb, tempoløb, intervaltræning og fartleg.

På dine rolige løbeture og dine længere løb, anbefaler jeg at du holder dig til de tunge mængdetræningsløbesko.

For at opsummere. Du kan ændre din træning for at mindske skadesrisikoen. Derudover kan du ændre valget af dit fodtøj. Prøv at opdel din træning mellem brug af dine sko – du vil opleve en kæmpemæssig forskel i din træning.

About Author

Jens Jakob Andersen startede tidligt ud med lange løbeture og løb som 16-årig sit første marathon. Siden har han startet en løbeforretning. I dag rådgiver han om køb af løbesko på iloebesko.dk.

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.