Fem gode råd til opførsel i offpisten

Fem gode råd til opførsel i offpisten

0

Louise Bundgaard offpiste rossignolFitness-guide.dk's ski-ekspert, Martin Schøber, deler i denne artikel fem gode råd til, hvordan du bør opføre dig i offpisten.

Når man tager ud og kører på ski eller snowboard i offpisten, skal man være langt mere opmærksom end man skal være på pisten.

Der er langt flere farer i offpisten og passer man ikke på, kan man hurtigt komme til skade eller i yderste konsekvens dø.

Derfor har jeg samlet fem gode råd, som kan være med til at holde dig sikker. For skiløb eller snowboarding fås ikke bedre end i urørt puddersne i offpisten.

Fem gode råd til offpisten

Vær opmærksom:

Man skal altid være opmærksom i offpisten. Dette betyder, at man fra start kan tage musikken ud af ørerne. Lyde fra sneen kan fortælle dig utroligt meget om du er i fare eller om du er i sikkerhed, så der er ikke nogen vej udenom, at tage høretelefonerne ud af ørerne.

Da man aldrig kører alene i offpisten, skal man også altid være opmærksom på sine partner(e), og sørge for at man altid er i en afstand, hvor man kan hjælpe, hvis noget skulle gå galt.

Hav styr på dit lavineudstyr:

Når man vil ud og have de ekstraordinære oplevelser og presse sig selv som skiløber, skal man sikre sig, at man har udstyret i orden, så man er klar, hvis uheldet skulle være ude. Derfor skal man altid have sit lavineudstyr med på bjerget, når man vil køre offpiste.

Det essentielle er en beeper, skovl og sonde, samt en viden om hvordan man bruger lavineudstyret. Du kan læse meget mere om lavineudstyr i min tidligere artikel her.

Styr på fareniveauet:

Alle lande hvor man kan stå på ski, giver mulighed for at man kan læse den regionale lavinerapport. Lavinerapport fortæller om snelaget, vejret, faresignaler og sneens udvikling. Har man ikke mulighed for at kunne læse den på internettet om morgenen, vil langt de fleste skiområder også have hængt en kopi af lavinerapporten op ved de mest populære lifter.

Det er meget vigtigt at vide, hvilke forhold og aspekter, man skal være opmærksom på. Og lavinerapporten er også god lavineundervisning, da den altid går i dybden med faresignaler og snelaget.

Kend de mest almindelige faresignaler:

Der er nogle almindelige faresignaler, som man uanset fareniveau altid skal være opmærksom på, da der her er øget lavinerisiko. Man arbejder almindeligvis med fem røde flag:

  • Nylig lavineaktivitet
  • Temperaturstigninger
  • Stort snefald inden for det sidste døgn
  • Krakker i eller lyde fra snelaget
  • Stærk vind

Det er fem faktorer, som man altid skal være meget opmærksom på. Disse er tegn på høj lavinefare, hvor der vil være mulighed for pludseligt at blive fanget i sneen.

Hav styr på detaljerne:

Ofte overser man nogle detaljer i forberedelserne til dagen, men det er utroligt vigtigt, at have styr på alting. Sørg derfor altid for at kende nummeret til bjerghjælpen, så redderne kan komme til undsætning i tilfælde af et uheld.

Kend også dine partneres telefonnummer og sørg for at alle har mulighed for at besvare deres telefon. Inden man begynder at køre er det også vigtigt, at hele gruppen er klar over og indforstået med, hvor man kører hen. Det giver en meget bedre skioplevelse for alle.

Offpisten byder på store oplevelser

Holder man disse fem råd for øje, er det bare med at bevæge sig ud i offpisten. Det er en befriende følelse, at køre i nyt puddersne og man vil uden tvivl finde en ny glæde ved skiløbet ved at køre offpiste.

Offpiste-skiløb er for alle, så længe man er velforberedt. Er man det, gælder det bare om at kaste sig ud i det med masser af gåpåmod. Skiløb bliver ikke sjovere end i offpisten.

About Author

Martin Schøber er en dedikeret offpiste skiløber. Om vinteren bor han i de østrigske alper i jagten på den bedste sne. Herfra blogger han om alt indenfor skimiljøet og driver sin webshop. I sommermånederne studerer han Ernæring og Sundhed på Suhrs Seminarium. Han driver webshoppen Blacksnow.dk samt bloggen Freeskiing.dk.

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.