Ski med rocker

Ski med rocker

0

Fitness-guide.dk's ski-ekspert Martin Schøber beskriver den seneste tendens omkring rocker-teknologi til ski. Læs fordelene og ulemperne i artiklen.

Denne sæson og helt sikkert også de næste mange sæsoners trend er ski med rocker-teknologi.

Jeg vil derfor kort give dig et indblik i hvad rocker i ski er og hvordan det påvirker skienes køreegenskaber.

Camber vs. rocker

Ski som er produceret på almindelig vis har en camber-konstruktion. En camber-konstruktion vil sige, at skien har en opadbøjet bue under skien, når den ligger på jorden.

Mange nye ski er produceret med mere eller mindre form for rocker. Rocker betyder, at skien er konstrueret modsat, dvs. at en ende eller begge ender bøjer opad.

Rocker i dagens ski

De fleste skiproducenter vælger dog at kombinere de to konstruktionsmetoder, så man får det bedste fra begge metoder. Dette betyder, at mange ski vil have en camber-opbygning i størstedelen af skien. Forenden vil dog være bygget med rocker-teknologi i større eller mindre grad. Visuelt set giver det en mere opadbøjet forende.

Det hedder på "tip-rocker" og giver skien et bedre løft i løs sne og en nemmere indledning i sit carvingsving. Tip-rockeren gør skien nemmere at styre, da man ikke bruge hele skiens længde til at køre på. Dermed bliver det nemmere at komme på kant og lave et flot og rigtigt carvingsving.

Rocker bliver mest anvendt i offpiste, all-mountain og begynder carvingski. Rockeren, uanset hvilken slags, giver en ski som reagerer hurtigere.

Det vil sige, at skien kommer hurtigere fra kant til kant. Med rocker føles det som om man står med en kortere ski. I praksis betyder det, at hvis du har en ski på 170 cm, med 200mm tip-rocker, bruger du reelt kun 150 cm ski til at stå på. Det har sine fordele og ulemper.

Fordelene og ulemperne ved denne ski-teknologi

Fordele:

Fordelene er som nævnt tidligere, den nemmere indledning af carvingsvinget, som vil kunne hjælpe mange begyndere til at få fornemmelsen af at carve. En hurtigere ski, som nemt kommer fra kant til kant. Rocker giver bedre opdrift i offpisten.

Da rockeren i forvejen vender opad, flyder skien nemmere ovenpå sneen. Det giver også en mere afslappet kørsel på mere opkørte pister.

Ulemper:

Rocker giver en mere ustabil ski, grundet den kortere længde og mindre kantgreb bliver skien sværere at styre i fart. Det er dog højst sandsynligt ikke noget, de fleste vil lægge mærke til. Samtidigt mister skien noget af sin power. Den bliver knap så kraftfuld og vil ikke længere kunne køre lige igennem alt.

Konklusion:

Rocker er kommet for at blive, uden tvivl. Konstruktionen har mange fordele og helt sikkert sin plads i nogle ski. Man skal dog ikke tro, at det svaret på alt. Kører man udelukkende piste er en almindelig camber-konstrueret ski mindst lige så god. Hvis ikke bedre.

About Author

Martin Schøber er en dedikeret offpiste skiløber. Om vinteren bor han i de østrigske alper i jagten på den bedste sne. Herfra blogger han om alt indenfor skimiljøet og driver sin webshop. I sommermånederne studerer han Ernæring og Sundhed på Suhrs Seminarium. Han driver webshoppen Blacksnow.dk samt bloggen Freeskiing.dk.

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.