Planlæg og opnå din drømmeform - 2. del

Planlæg og opnå din drømmeform – 2. del

0

Hvordan skriver man ens mål om til en konkret handlingsplan, hvordan klargør man omverdenen på, hvilke konsekvenser og udfordringer, det har og hvad mine omgivelser kan hjælpe med? Få svarene i denne artikel.

Gør dig klar!

Nu har du bestemt dig for, hvad der skal ske. Før du kan komme rigtigt i gang, er det vigtigt at du, så at sige "kridter banen op og får de rigtige redskaber til at skabe resultater". Det vil sige, at de indledende øvelser skal gøres nu.

Tal med dine omgivelser:
Det er krævende at opnå drømmeformen, træne til maraton eller smide de sidste kilo. Derfor skal du snakke med kæresten, familien og andre nære om, hvad det kommer til at betyde i hverdagen.

Du kommer til at bruge tid på at løbe og træne i stedet for at være sammen med dem, og du kommer til at have din egen mad med til familieselskaberne. (Dette behøves dog ikke såfremt sovs, kager osv. undlades). Du står tidligere op, går tidligere i seng og vil have flade batterier tidligt på aftenen. Hvis ikke dine nærmeste er bekendt med disse ændringer og står bag dig, vil du ikke kunne yde dit optimale. Det vil betyde, at du ikke opnår dine mål.

Ryd ud i skabe og køleskabet:
Kosten er en meget vigtig del af vejen til dine mål. Faktisk en 1/3! Det betyder, at dit køkken (og hvis du har hemmelige lagre) skal være ryddet for usunde sager. Alt slik og kager skal ud - et sliklager er en tikkende bombe og er dermed forbudt! Så er det køleskabets tur, og her er det slut med alle fede madvarer såsom salater (fx skinkesalat), remoulade, majonæse og generelt madvarer med mere end 10 gram fedt per 100 gram.

Dog må varer som smør godt bruges, da der bruges så lidt af gangen. Køb rugbrød, skinkepålæg, hytteost, masser af grøntsager, dåsetun og nødder. Specielt nødderne kan redde den værste sliksult.

Anskaf det rigtige udstyr:
Hvad enten du skal løbe, styrketræne eller svømme dig i form er det essentielt, at du har det rigtige udstyr. Du kan ikke løbe i dine Converse eller gamle gymnastiksko fra 9. klasse. Gå til en sportsbutik, hvor de kan analysere dit løb og køb nogle sko, der passer. Skal du styrketræne skal du have behageligt tøj på og måske nogle handsker, så du undgår hård hud og skrammer på hænderne. Du spiser selvfølgelig sundt og varieret, men får du ikke dækket dit proteinbehov, kan du overveje at supplere med proteinpulver.

Uden svømmebriller når du ikke mange baner. Og du får tilmed meget røde og kløende øjne. Køb nogle passende briller og tjek også om ikke også dine surfershorts skal skiftes ud med nogle lidt mere behagelige (og mindre moderigtige). Ligegyldigt hvordan du kommer i form, er det alfa omega at du har det rigtige udstyr. Du må IKKE spare på udstyr. Melder du dig ind i et fitnesscenter, så tag en time med en personlig træner og få lagt det rigtige program til dit behov/mål.

Vær realistisk:
Det nytter ikke noget, at du vælger at kunne løbe 10 kilometer efter to uger, hvis du ikke har dyrket motion i lang tid. Er du ikke realistisk går du ned med flaget og mister motivationen. Start blødt op, mærk efter kroppens signaler og hvad der virker for dig. Går du kold første uge, så ændr tidsrammen for målet med de 10 kilometer. Kan du ikke lide at svømme, så løb i stedet. Vælg den rigtige motionsform, vi er alle forskellige - bare gør, hvad der virker for dig.

Sæt dig ind i tingene:
Læs, læs og læs. Gør hvad du kan for at læse mest muligt om kost, træning og hvad der ellers er relevant for din aktivitet. Med viden om mad og træning opnår du optimale resultater. Hvilke madvarer er sunde og hvilke skal jeg droppe, hvis jeg vil tabe mig? Forbrænder jeg mest ved løb eller svømning? Hvilke øvelser skal jeg lave hvis jeg vil træne mine lår? Alle disse spørgsmål og flere får du svar på ved at være godt inde i stoffet. Du kan med fordel få råd bl.a. her på .

Kost, søvn og træning:
Disse tre nøgleord er de vigtigste. Ingen af dem er mere vigtige end de andre. De skal alle prioriteres meget højt. Du taber dig ikke, hvis du efter en lang løbetur spiser på McDonald’s på vejen hjem. Du får ikke muskler, hvis du ikke sover nok (Musklerne skabes, når du sover). Og du kommer bestemt ikke nærmere drømmeformen, hvis du ikke træner. Alle disse discipliner skal overholdes.

Overholdes ovenstående punkter, er der rigtig stor chance for, at du kommer nærmere dine mål. Læser du tredje og sidste del af denne guide, er du endnu tættere på. Næste gang handler det om hvordan du går i gang og hver dag skal gøre noget for at holde ret kurs mod dine mål.

Har du spørgsmål til emnet?

Skriv en kommentar herunder, så vil Teis Tøgern Jensen svare efter bedste evne.

About Author

Teis Tøgern Jensen er 26 år og han læser HA på Roskilde Universitetscenter. Han har trænet on/off i 10 år og har en stor indsigt og interesse i træning, motivation, kost, ernæring og personlig udvikling.

Hvad er din kommentar?

Få besked via e-mail, når der kommenteres. Du kan også abonnere uden at kommentere.