Rulleski - Læs mere om teknik, udstyr og se videoer her

Rulleski er en træningsform, der har eksisteret i nogle år efterhånden. Både almindelige motionister og elitesportsudøvere kan få meget ud af motionsformen.

Hvad er rulleski?

Rulleski er en træningsform, der aktiverer hele kroppen, når man er aktiv. Samtidig bliver din kondition udfordret optimalt.

En af de andre store fordele ved at træne rulleski er også, at risikoen for skader er minimal.

Rulleskiløb er også et godt alternativ til aktive inden for andre sportsgrene, eksempelvis løbere, der døjer med overbelastningsskader.

Rulleskiløb er meget skånsom over for kroppen, mens man igen bliver udfordret på mange forskellige punkter rent konditionsmæssigt.

I Danmark må rulleski anvendes på asfalt. En række danske skiklubber tilbyder ofte rulleskitræning, mens Danmarks skiforbund jævnligt arrangerer kurser og træning i rulleski.

Hvis vi kigger i historiebøgerne, så blev de første rulleski skabt i 1930'erne i Italien og Nordeuropa. De første World Games fandt sted i 1993, og siden 2000 har der været afholdt World Cup hvert år, samt nogle enkelte Verdensmesterskaber.

Hvilket udstyr skal jeg bruge?

En hjelm er meget vigtig, når man nedad bakke kan komme helt op på hastigheder, der lyder på over 30 kilometer i timen.

Det anbefales også, at du har et par handsker på. Du kan nemt få vabler på hænderne, fordi det kræver mange kræver at trække sig fremad.

I forhold til skistavene, så kan du sagtens anvende almindelige skistave. Du skal bare udstyre dem med nogle specielle hærdede rulleskistavspidser. Det vil gøre dem i stand til at kunne klare hård asfalt.

Når det gælder skistøvler, så kan du også her benytte langrendsskistøvler. Det er kun støvlespidsen, der er klikket fast på skien, mens hælen skal være fri.

Baghjulet på de klassiske rulleski har en indbygget spærremekanisme. Det betyder, at den blokerer, når du sparker bagud, så du ikke risikerer at skabe bagglid.

Hjulene kan købes i forskellig bredde og rullemodstand. Såkaldte 2'er-hjul kan fungere til de fleste med medium modstand. Jo bredere hjul, du bruger, jo langsommere vil du køre.

Rulleski er som regel cirka 70 til 80 cm i længden, hvilket betyder, at de er kortere end langrendsski. Det er en smagssag, om du vælger klassiske rulleski eller skøjterulleski.

Hvor meget forbrænder jeg ved rulleski?

Gennemsnitsenergiforbruget for en person på 70 kilo lyder på 80-90 kcal pr. 10 minutter ved rulleski.

Der skal selvfølgelig tages forbehold for, hvor høj intensitet, der benyttes med mere.

Videoer om rulleski:

Fitness-guide.dk har her samlet en række videoer om rulleski-træning. Dermed bliver du endnu bedre klædt på, når du skal kaste dig ud i denne udfordrende træningsform. Vi kan også anbefale vores andre artikler om skitræning her.

Foruden fokus på diverse teknikker, så har vi også fundet en række videoer, der fortæller flere detaljer om, hvilket udstyr, der er anbefalelsesværdigt.

Klassiske teknikker

Jørgen Brink fra Team United Bakeries viser her de mest klassiske teknikker, som man kan anvende.

Tips om teknik og udstyr

Team Xtra Personell fortæller nogle generelle tips og tricks om teknik samt udstyr.

Køb af rulleski

Pölder Sport har produceret en video-guide, der viser, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe rulleski.

Hvis du foretrækker at stå på ski i sneen, så er der også mulighed for at stå på ski i en række haller i Danmark. Men vil du ud i naturen, så er snowtrex.dk specialister i skiferier.