Hold dig i form foran computeren

Hold dig i form foran computeren

For mange er det en fast del af den daglige rutine, at sidde klistret foran en computerskærm. Det er dog hverken sundt for kroppen eller for sindet, at sidde foran en skærm hele dagen. Når man sidder i samme stilling i længere tid ad gangen, og hvis det samtidig er i en position, der giver en dårlig kropsholdning, kan det hurtigt udvikle sig til smerter i hænder, arme, skuldre, nakke og ryg.

Når man arbejder med computer, eller sidder og gamer, foretager man mange små bevægelser uden megen variation, og det er en stor årsag til mange lidelser. Udover de skader på muskler, led og knogler, som meget stillesiddende arbejde kan medføre, kan det også føre til problemer med vægten og højere blodtryk og kolesteroltal.

Dyrk motion

En del mennesker som ofte sidder stille i store dele af døgnet, f.eks. kontorarbejdere eller gamere, bruger deres fritid på at dyrke en eller anden form for motion. En løbetur fra tid til anden, eller en omgang fodbold ind imellem, kan være godt for ens almene sundhed. Men bruger man resten af dagen på kontorstolen, kan det være en fordel også at lave nogle små træningsøvelser et par gange i løbet af dagen, mens man sidder foran computeren og holder en pause.

Inden man begynder med de små træningsøvelser, der kan afhjælpe og forebygge en del ubehag, skal man først sikre sig, at ens kontormøbler og computer er indstillet i de mest optimale positioner. Kontorstolen skal f.eks. hverken være indstillet for højt eller for lavt i forhold til kontorbordet, da armen så vil være i en skrå stilling, der let kan give gener.

Det samme gælder med computerskærmen, hvor det er bedst at skærmen placeres i en højde, så ens synsretning er en smule skråt nedad, når man kigger på skærmen. På den måde belaster man nakken mindst muligt, og slipper for unødvendig smerte.

Træningsmetoder kan forebygge smerter

Fingre og underarme bliver ofte ømme i løbet af en arbejdsdag, men det er der råd for. Hvis man et par gange om dagen stiller sig op med rank ryg, og fingrene flettede foran sig med håndfladerne vendt væk fra kroppen, og herefter strækker armene ud og op over hovedet, er det en effektiv måde at forebygge eller afhjælpe smerter i hænder, fingre og underarme på, da man strækker nogle muskler, som ofte er i ubehagelige og krumme positioner i længere perioder.

Selvom højden på skærmen er korrekt indstillet, kan det stadig give ubehag i nakke og skuldre, når man i lang tid sidder i samme position. Derfor kan man med fordel lave en nakkeøvelse, hvor man stående med rank ryg drejer hovedet mod den ene skulder og derefter nedad, da det strækker musklerne på siden af halsen ud. Øvelsen laves 5-10 på begge skuldre.

Er det ryggen man bøvler med, kan man afspænde de store muskler i ryggen, ved at man sider på en stol og bøjer sig forover, mens man holder hænderne på ryggen. Derefter strækker man ryggen og løfter hovedet opad, mens armene strækkes bagud.

Giv hovedet en pause

Det er dog ikke kun det fysiske, der kan lide overlast ved for meget stillesiddende arbejde og gaming. Også den psykiske tilstand kan blive overbelastet, og det er derfor vigtigt, at man med jævne mellemrum holder nogle små pauser fra sit arbejde eller gamingen, for lige at få tømt hovedet og stresse lidt af.

Skal man for en stund have fjernet tankerne fra de mange regneark på jobbet, eller det næste slag i CS:GO, er det en oplagt mulighed at prøve nogle af de mange sjove spillemaskiner hos betsafe. Her finder man et væld af spændende spillemaskiner og et hav af andre casino og kortspil, som alle har en afslappende effekt, når man skal have en mental pause fra sine forpligtelser.

Får man ikke koblet af fra de mange strabadser man oplever på arbejdet og i livet generelt, kan det give store problemer for det mentale helbred. Føler man sig presset på jobbet og i privatlivet, og ikke tager sig tid til at lade hovedet får en pause i ny og næ, kan man være i fare for at udvikle stress og en masse relaterede skavanker.